امروز به‌جای منابع طبیعی، داده و اطلاعات در حال ارزشمند شدن است
امروز به‌جای منابع طبیعی، داده و اطلاعات در حال ارزشمند شدن است
کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی و مهندسی نرم‌افزار که برای دومین‌بار به میزبانی دانشگاه شیراز با هدف ارتقای دانش کاربردی و نظری و تبادل اطلاعات میان پژوهشگران، شرکت‌ها و صنایع در حوزه‌های هوش مصنوعی در دانشگاه شیراز برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مفید به نقل از روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه شیراز، دکتر ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پیامی خطاب به شرکت‌کنندگان دومین کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی و مهندسی نرم‌افزار بر اهمیت این حوزه تأکید کرد. در پیام دکتر هاشمی آمده است:

«خدمت همه همکاران، اساتید، نخبگان و دانشجویان ارجمند عرض سلام دارم و آرزومندم همه تلاش‌های دوستانم برای تولید علم و حرکت در لبه فناوری در دانشگاه شیراز مورد قبول خدای متعال قرار گرفته باشد.

 این همایش و نشست‌هایی از این دست فرصت‌های طلایی هستند تا بتوانیم بار دیگر به صورت علمی و دقیق جایگاه خودمان را درباره فناوری هوش مصنوعی بررسی و ضعف‌ها و قوت‌ها را یک بار دیگر مرور کنیم.

 واگذاری رتبه نخست مقام تولید مقالات علمی با موضوع هوش مصنوعی در منطقه به کشور عربستان و واگذاری قریب‌الوقوع رتبه دوم به ترکیه، یکی از هشدارهایی است که این روزها همه از آن آگاهیم.

 متاسفانه ما پدیده هوش مصنوعی را هنوز درک نکرده‌ایم و شاید آن را شوخی گرفته‌ایم! گاهی به آن نگاه کاسب‌کارانه و سطحی داریم و گاهی آن را به یک مدل ربات چت تقلیل می‌دهیم! علی‌رغم فرصت‌های درخشان، هنوز هیچ طرح و برنامه کلانی برای ترسیم افق آینده کشور در هوش مصنوعی نداریم.

واقعیت این است که امروزه مؤلفه‌های سنتی قدرت در دنیا، کم‌کم جای خود را به مفاهیم جدیدی می‌دهند که در گام اول، باید آن‌ها را بفهمیم و درک کنیم.

– به‌جای مفهوم جمعیت در کشورها، شبکه‌های ارتباطی دارند خودنمایی می‌کنند؛

– به‌جای منابع طبیعی و خدادادی، داده و اطلاعات در حال ارزشمند شدن است؛

– به جای نظم سیاسی و حکمرانی سنتی، حکمرانی پلتفرمی در حال رواج است؛

– مفهوم پلتفرم کم‌کم دارد خود را به مفهوم سرزمین نزدیک می‌کند؛

– و اقتصاد و زیرساخت‌های آن جای خود را به فناوری‌های مبتنی بر زنجیره بلوکی می‌دهند.

 این تازه بخشی از آن روندی است که بروز آن را شاهد هستیم و هنوز این فناوری قدرت خود را به دنیا نشان نداده است.

 توسعه پلتفرم‌های مبتنی‌بر هوش مصنوعی، به‌سرعت زندگی شبکه‌ای کاربران (یا همان مردم) را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

 مسائل جدید مانند اثرات مدل‌های زبانی بر فرهنگ، حجم سرمایه‌گذاری کشورهای منطقه برای تبدیل شدن به هاب زیرساخت‌های محاسباتی هوش، توسعه پلتفرم‌های کاربردی مبتنی بر هوش، مفاهیم جدید حریم خصوصی کاربران، مالکیت داده‌ها، مدل‌های جدید رگولاتوری و… همه و همه مواردی است که نیاز به تولید ادبیات علمی دارند.

حالا وقتی از این زاویه به هوش مصنوعی نگاه می‌کنیم، سنگینی باری که روی دوش خودمان است را بیش از گذشته احساس می‌کنیم.

 برای پیدا کردن راهکار مسائل متعدد و پیچیده و چندوجهی، نیاز به محتوای پرمغز علمی و قابل اتکا داریم که این نیاز حتماً به دست توانای شما مرتفع خواهد شد.

 معتقدیم در مسیر قله‌ای هستیم که تمام شایستگی‌ها ‌‌و توانایی فتح آن را داریم. نیاز به همت بلند دارد و اراده پولادین که همه در روحیه یک دانشجو و دانشگاهی ایرانی به خوبی یافت می‌شود.

برای همه شما آرزوی توفیق در این مسیر سخت اما شیرین را دارم و مطمئنم به زودی پرچم ایران عزیز را در عرصه هوش مصنوعی بر قله‌ها به اهتزاز خواهیم آورد»

کنفرانس هوش مصنوعی موردتأیید و حمایت ۱۶ انجمن و مرکز علمی معتبر داخلی و خارجی قرارگرفت

دکتر هومان تحیری دبیر اجرایی کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی و مهندسی نرم‌افزار نیز در آیین گشایش این برنامه گفت: در این رویداد برگزاری چهار پنل تخصصی با موضوع کاربرد هوش مصنوعی در شاخه‌های مختلف علوم پزشکی با حضور استادان دانشگاه‌ها و ۲۰ سخنرانی علمی، برنامه‌ریزی شده است.

او اظهار کرد: این رویداد با همکاری همه‌جانبه‌ی دانشگاه‌ شیراز و علوم پزشکی شیراز برگزار شده و هدف از آن هم‌افزایی دانشگاه‌های تابعه وزارت‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.

دبیر اجرایی دومین کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی و مهندسی نرم‌افزار گفت: در این کنفرانس علمی، بیش‌از ۴۰ مقاله برای ارائه در ۹ نشست بخش شفاهی و بیش‌از ۲۰ مقاله برای ارائه به‌صورت پوستر پذیرفته شده‌ است.

دکتر تحیری اضافه کرد: طی ۲ روز گذشته ۱۰ کارگاه تخصصی در حوزه‌های هوش مصنوعی و مهندسی نرم‌افزار، برای آشنایی علاقه‌مندان و پژوهشگران با آخرین پیشرفت‌های این حوزه‌ برگزار شد. کارگاه پردازش کمی تصاویر MRI مغزی با استفاده از ابزار FS؛ کارگاه رویکردهای کوانتومی و هوش مصنوعی در تجهیزات پزشکی (مهندسی نوار قلب)؛ کارگاه پیاده‌سازی شبکه‌های عصبی عمیق؛ کارگاه کاربرد هوش مصنوعی در طراحی دارو و سیستم بیولوژی؛ کارگاه روش‌های خلاقانه حل مسئله؛ کارگاه هک و تست نفوذ وب اپلیکیشن‌ها؛ کارگاه داده کاوی با زبان برنامه‌نویسی ؛ کارگاه معماری سازمانی قابلیت مبنا و کاربرد آن در یکپارچه‌سازی سازمانی؛ کارگاه مدل‌سازی و کنترل سیستم‌های دینامیکی با روش‌های یادگیری ماشینی، علوم داده و نظریه عمل‌گرها و کارگاه تأثیر تکنولوژی‌های نوظهور در افزایش یا کاهش امنیت است. وی اظهار کرد: در این همایش کارگاه پردازش کمی تصاویر MRI مغزی با استفاده از ابزارFSL؛ کارگاه رویکردهای کوانتومی و هوش مصنوعی در تجهیزات پزشکی (مهندسی نوار قلب)؛ کارگاه پیاده‌سازی شبکه‌های عصبی عمیق؛ کارگاه کاربرد هوش مصنوعی در طراحی دارو و سیستم بیولوژی؛ کارگاه روش‌های خلاقانه حل مسئله؛ کارگاه هک و تست نفوذ وب اپلیکیشن‌ها؛ کارگاه داده کاوی با زبان برنامه‌نویسیR؛ کارگاه معماری سازمانی قابلیت مبنا و کاربرد آن در یکپارچه‌سازی سازمانی؛ کارگاه مدل‌سازی و کنترل سیستم‌های دینامیکی با روش‌های یادگیری ماشینی، علوم داده و نظریه عمل‌گرها و کارگاه تأثیر تکنولوژی‌های نوظهور در افزایش یا کاهش امنیت در این دو روز ارائه شد.

او اضافه کرد: برپایی ۲ میزگرد «هوش مصنوعی در صنعت: نیازها و الزامات» و «تبیین اولویت‌ها در توسعه‌ علوم و فناوری‌های شناختی» از دیگر برنامه‌های دومین کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی و مهندسی نرم‌افزار است.

دکتر تحیری عنوان کرد: محورهای کنفرانس، طیفی از مبانی تئوری و کاربردی هوش مصنوعی و مهندسی نرم‌افزار و فناوری اطلاعات و مهندسی پزشکی را دربرمی‌گیرد؛ از همین‌رو از تمام استادان، پزشکان، پژوهشگران، دانشجویان، صنایع و علاقه‌مندان حوزه‌های هوش مصنوعی، مهندسی نرم‌افزار و مهندسی پزشکی برای حضور در این کنفرانس دعوت شده است.

دبیر اجرایی دومین کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی و مهندسی نرم‌افزار عنوان کرد: برگزاری اولین دوره مسابقات برنامه‌نویسی AISOFT- Challenge از برنامه‌های جنبی این کنفرانس است که با هدف ایجاد امید و انگیزه در دانشجویان و فراهم‌آوردن فضای بانشاط و رقابتی سالم و تعمیق یادگیری‌ها و به درخواست‌های صنایع فارس برای شناسایی و معرفی برنامه‌نویسان قوی، طراحی شده است.

دکتر تحیری گفت: این کنفرانس موردتأیید و حمایت ۱۶ انجمن و مرکز علمی معتبر داخلی و خارجی قرار گرفته است.

او با یادآوری اینکه امسال پنجاهمین سال خدمت دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه شیراز است، اعلام کرد: در آیین پایانی این رویداد یعنی ششم دی‌ماه دانش‌آموختگان ۵۰سال بخش مهندسی کامپیوتر دانشگاه شیراز در تالار رازی دانشگاه گرد هم می‌آیند.

دکتر محمد مؤذنی، رئیس دانشگاه شیراز نیز در این افتتاحیه بیان کرد: هوش مصنوعی در مرز علم و دانش حرکت می‌کند و در آینده‌ی نه‌چندان دور کارهایی که انسان می‌تواند و نمی‌توان انجام دهد را ماشین انجام خواهد داد که البته مخاطراتی را به دنبال دارد و باید برای این اتفاق ملاحظات حقوقی نیز در نظر گرفته شود و بخش‌های علوم انسانی باید ورود جدی داشته باشند تا حریم خصوصی افراد با استفاده از هوش مصنوعی مورد تجاوز قرار نگیرد.

اشتراک ریشه‌ای دانشگاه شیراز و دانشگاه علوم پزشکی

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه این دانشگاه و دانشگاه شیراز در ریشه اشتراکات بسیاری دارند، گفت: امروز شاید امروز میان این دو دانشگاه جدایی افتاده باشد که این جدایی ممکن است آسیب‌های زیادی در زمینه‌های مختلف داشته باشد.

دکتر سیدبصیر هاشمی با بیان اینکه اگر پزشکان و مهندسان در کنار یکدیگر قرار بگیرند بسیاری از مشکلات قابل حل است، بیان کرد: ارتباط دوطرفه بین پزشکان و مهندسان در توسعه و پیشرفت می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از هوش مصنوعی در برخی حوزه‌ها استفاده می‌کند که آثار مثبت آن قابل مشاهده است.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه هوش مصنوعی کمکی مؤثر در تشخیص و درمان بیماری‌ها دارد، گفت: با استفاده از هوش مصنوعی می‌توان بسیاری از بیماری‌ها را تشخیص داد و برای درمان چاره اندیشید.

سرعت رو به رشد استفاده از هوش مصنوعی

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز نیز در این کنفرانس با بیان اینکه تب هوش مصنوعی در جامعه فراگیر شده است، گفت: کاربردهای مختلفی از هوش مصنوعی در دهه‌های اخیر در ایران و در دانشگاه شیراز شاهد هستیم که نشان می‌دهد تصویربرداری، تشخیص الگوها، پیش‌بینی‌ها، مدیریت اطلاعات و منابع علمی، استفاده از ابزارهای علمی و پژوهشی و… با سرعت قابل توجهی رو به رشد است.

دکتر علی حفیظی ادامه داد: می‌توان علم هوش مصنوعی را در رشته‌های مختلف ازجمله در حوزه‌ی علوم انسانی، حقوق، حوزه‌های مختلف معماری و دانشکده‌های کشاورزی، دامپزشکی و دیگر رشته‌ها گسترش داد.

حمایت از ترویج فرهنگ نخبه‌پروری

رئیس بنیاد نخبگان استان فارس نیز در ادامه‌ی این مراسم اظهار کرد: سازمان مردم‌نهاد خیران نخبه‌پرور به‌عنوان نسخه‌ی دیگری از بنیاد ملی نخبگان شکل گرفت تا بتواند جوانان و نوجوانانی را که به دلیل برخی محدودیت‌ها نمی‌توانستند در بنیاد نخبگان عضو شوند را حمایت کند.

دکتر حبیب شریف افزود: در کشور ما سنت وقف و کار خیر جزء آموزه‌های دینی مسلمانان شمرده می‌شود، خیران برای معیشت، سلامت، ساخت بیمارستان، مسجد و مدرسه تلاش می‌کنند، اما کمتر برای تربیت معلمان و پزشکان توانمند هزینه می‌کنند، از همین‌رو مجمع خیران نخبه‌پرور فارس تقاضامند است در راستای ترویج فرهنگ نخبه‌پروری که هدف اصلی این مجمع است، دست‌اندرکاران را حمایت کنند.

وی با اشاره به اینکه در زمینه‌ی هوش مصنوعی حامیانی مجتمع خیّران نخبه‌پرور را حمایت می‌کنند، بیان کرد: ۱۵۰۰ دانش‌آموز نخبه از سراسر استان فارس شناسایی شده و موردحمایت قرار خواهند گرفت.

گفتنی است، دومین کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی و مهندسی نرم‌افزار تا ششم دی‌ماه در دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز برگزار شد.