یلدای ایرانی در کردستان با گرانی رنگ باخت
یلدای ایرانی در کردستان با گرانی رنگ باخت
آیین سنتی ایران زمین این روز ها در تب و تاب گرانی ها رنگ باخته و سایه‌ سنگین قیمت‌ها بر سفره مردم‌ کردستان نقش بسته است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مفید به نقل از خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: یلدا برای هر کدام از ما یاد آور شب‌های بلند و خاطره انگیز بود که دور هم جمع می‌شدیم و با خاطرات مادر بزرگ‌ها و پدر بزرگ‌هایمان شب را به نیمه می‌رساندیم.

بدون شک یکی از بخش‌های خاطره انگیز شب یلدا همین شب‌نشینی در خانه پدر بزرگ و مادر بزرگ‌ها بود که در این شب در جمع خانوادگی هندوانه و انار بر سر میز قرار می‌گرفت.

سایه سنگین قیمت آجیل در سبد خانوار

یکی از بخش‌های که در سفره شب یلدا خانواده‌ها وجود دارد آجیل است و این خشکبار از قدیم زینت بخش سفره‌های یلدایی بوده است.

اما این روزها این خوراکی مقوی و انرژی بخش چندین سال است از سفره مردم پر کشیده است.

یلدای ایرانی در کردستان با گرانی رنگ باخت

خبرنگار مهر، با مراجعه به یکی از آجیل فروشی‌های سنندج از قیمت‌های شب یلدایی می‌گوید: آغاز قیمت آجیل اقتصادی خانوار از هر کیلوگرم ۴۰۰ هزار تومان شروع می‌شود و نهایتاً آجیل‌های مجلسی و شیک‌تر به ۸۰۰ هزار تومان می‌رسد که حتی میانگین این رنج هم برای بسیاری از خانواده‌ها بسیار سنگین است.

اگر از نرخ بالای میوه و شیرینی هم بگذریم هزینه تدارک شام برای بسیاری از خانواده‌ها بسیار سنگین است و این سنگینی بر دوش مردمی که مستأجر هستند، بیشتر است.

به بازارها که سر بزنیم این روزها شلوغی و ازدحام وجود دارد اما همه با نگاه کردن به قیمت‌ها پشیمان از خرید می‌شوند و فروشندگان هم ناراضی هستند.

سنت‌هایی که رو به فراموشی است

در ادامه بررسی‌های میدانی خبرنگار مهر به سراغ فروشندگان کالاهای مورد استفاده در آئین شب یلدا رفت.

یکی از قنادی‌های سنندج در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: این روزها بازار در تلاطم و شلوغی زیادی است اما مشتری که خریدار باشد بسیار کم است.

محمد گفت: متأسفانه توان خرید مردم کاهش پیدا کرده است و این کاهش موجب کم شدن کاسبی فروشندگان نیز شده است و در واقع سنت‌های زیبای شب یلدا رو به فراموشی رفته است.

شب یلدا کام مردم را تلخ کرده است

یکی از شهروندان کردستانی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: شب یلدا یکی از شب‌های بزرگ و از آئین‌های سنتی ایران است اما با وجود گرانی‌ها امروز به یک کابوس تبدیل شده است.

یلدای ایرانی در کردستان با گرانی رنگ باخت

یادگار افزود: خاطرات کودکی ما در خانه پدر و مادرهایمان با دورهمی های بزرگ نقش بسته است اما امروز همه به دنبال جمع شدن‌های کوچک خانوادگی هستند تا بار گرانی کار بر دوش بزرگ‌تر خانواده فشار نیاورد.

وی در ادامه گفت: گرانی کالا و خوار بار برای شب یلدا بسیاری از خانواده‌ها را شرمنده کرده است و این گرانی‌ها در همه مغازه‌ها مشهود است.

این شهروند کردستانی از عدم ثبات قیمت میوه هم گلایه کرد و گفت: کنترل و نظارتی بر قیمت میوه نیست و متأسفانه قیمت میوه‌های این فصل بسیار نجومی و بالا است.

۳۴۸ بازرسی در طرح نظارت بر یلدا در کردستان انجام شد

مدیرکل تعزیرات حکومتی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: طرح نظارتی ویژه شب یلدا از ۱۷ آذر تا بعد از یلدا در استان کردستان آغاز شده است.

حسن رحیمیان گفت: در این طرح نظارتی مناسبتی بازار میوه، شیرینی، آجیل و خشکبار، گوشت و مرغ و ماهی مورد نظارت و سرکشی قرار گرفته است.

وی گفت: در این طرح نظارتی بر بازار تعزیرات استان با صمت، اتاق اصناف و جهاد کشاورزی هم گشت‌های مشترکی برگزار کرده است که تا پایان ماه ادامه دارد.

مدیرکل تعزیرات حکومتی کردستان بیان کرد: در مرکز استان هر روز ۵ اکیپ گشت و در شهرستان‌ها هر روز یک اکیپ گشت قبل از ظهر و بعد از ظهر برگزار خواهد شد.

یلدای ایرانی در کردستان با گرانی رنگ باخت

رحیمیان عنوان کرد: همچنین شهروندان می‌توانند گزارشات و شکایات خود را در سامانه اینترنتی ۱۳۵.IR بارگذاری و از همان طریق از نتیجه رسیدگی مطلع شوند.

وی گفت: تعداد پرونده‌های تشکیل شده تخلف در نتیجه ۳۴۸ بازرسی تاکنون ۱۳۳ پرونده بوده است.

مدیرکل تعزیرات حکومتی کردستان تصریح کرد: تعداد گشت‌های طرح نظارتی ویژه شب یلدا با محکومیت ۹ میلیارد و ۲۸۸ میلیون ریال بوده است.

رحیمیان بیان کرد: بیشترین تخلف در این طرح، گران فروشی و عدم درج قیمت گزارش شده است. وی اذعان کرد: واحدهای هم که مورد بازرسی قرار گرفتند شامل خشکبار و آجیل، میوه و سبزی و شیرینی بوده است.

بازرسی‌ها برای کنترل کمبود اقلام مورد نیاز بازار در ایام یلدا

معاون نظارت و بازرسی اداره‌کل صمت کردستان هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: از ۱۵ آذر طرح نظارتی بر بازار شب یلدا به صورت گشت مشترک و گشت مستقل شروع شده است.

فرزاد سردار زاده اذعان کرد: در این طرح واحدهای که بیشترین تقاضا را در این ایام دارند، مثل میوه، شیرینی، آجیل، رستوران‌ها و حتی بازدید از کشتارگاه مرغ و گوشت برای کنترل میزان موجودی و جلوگیری از کمبود و کم و کسری بازار توسط گشت‌های مشترک با تعزیرات، جهاد و اصناف مورد بازرسی قرار گرفت.

وی بیان کرد: با وجود چند روز تعطیلی اما همچنان بازار مورد بازدید و نظارت قرار داشت و گشت‌ها به کار خود ادامه دادند.

معاون نظارت و بازرسی اداره‌کل صمت کردستان خاطرنشان کرد: نظارت بر بازار برای ایجاد وضعیت امن برای مصرف کننده و کسب و کار بدون مشکل برای فروشنده است.

نوسان بازار ناشی از گرانی اجاره بهای واحدهای صنفی

سردار زاده ادامه داد: نوسان موجود در بازار ناشی از گرانی اجاره بهای واحدهای صنفی توسط مالکین، پرداخت مالیات متعدد و مکرر، افزایش قیمت نیروی انسانی و نیروی کار، افزایش حمل و نقل است.

وی اظهار کرد: تمام این عوامل بازار را به سمت و سوی گرانی سوق می‌دهد.

معاون نظارت و بازرسی اداره‌کل صمت کردستان افزود: همشهریان عزیز می‌توانند درخواست و گزارش‌های خود را در دو شیفت صبح و بعدازظهر از طریق پیام گیر، حضوری، تلفنی و کتبی یا سامانه ۱۲۴ انجام دهند که کد پیگیری آن هم تا ۳ روز بعد ممکن خواهد بود.

وی گفت: امیدواریم با همکاری مردم نقش موثرتری در کنترل بازار داشته باشیم.

یلدا سنتی دیرینه در ایران زمین است که با آداب و رسوم متفاوتی در هر جای ایران در حال برگزاری است اما آنچه که باعث ماندگاری این سنت و پر رنگ تر شدن آن می‌شود ایجاد ثبات اقتصادی است تا همه مردم در کنار هم بتوانند این شب را گرامی بدارند و انتظار می‌رود مسئولان در راستای رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی تلاش بیشتری داشته باشند.

کد خبر ۶۳۱۸۷۵۴