صالحی: به طرحی برای توسعه روستایی نیاز داریم
صالحی: به طرحی برای توسعه روستایی نیاز داریم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز چهارشنبه (۲۶دی) در جریان سفر استانی به خراسان رضوی به روستای سیدآباد رفت و از آن بازدید کرد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی در این بازدید ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای سیدآباد گفت: خداوند متعال را شاکر هستم که توفیق یافتم در این محل که با نام سربداران بزرگ شناخته می‌شود حضور یابم.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه اقتصاد فرهنگ، افزود: گذر فرهنگ و طرح‌ها و شهرهای خلاق فرهنگ و هنر در همین راستا مدنظر قرار گرفت که همه‌گیری کرونا توقف‌هایی را در این مسیر ایجاد کرد، البته به زودی در شهر نیشابور شاهد تحقق یکی از آن ایده‌ها خواهیم بود.

صالحی با تاکید بر اینکه کتابخانه و کتاب می‌تواند پیشران توسعه اجتماعی باشد، تصریح‌کرد: باید به این مطلب بپردازیم که چگونه می‌توانیم از طریق کتاب و کتابخانه توسعه اجتماعی ایجاد کنیم چراکه کتاب صرفاً افزایش اطلاعات، دانش، معرفت و حکمت نیست و علاوه بر این موارد در توسعه اجتماعی تاثیر زیادی دارد و اگر از کتاب بتوانیم به درستی استفاده کنیم مسیر توسعه، پایدارتر و موثرتر خواهد بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنانش گفت: معمولاً توسعه در کشور ما صرفاً ناظر به جنبه اقتصادی است و توجه نشده است که ضلع فرهنگی_اجتماعی توسعه چقدر اهمیت دارد.

صالحی با بیان اینکه توسعه روستایی مساله مهم ایران در پنجاه سال گذشته محسوب می‌شود، تصریح کرد: دهه ۳۰ شمسی جمعیت شهری به روستایی ۳۰ به ۷۰ است؛ یعنی ۷۰ درصد جمعیت ایران در روستاها و ۳۰ درصد در شهرها زندگی می‌کردند اما در شرایط فعلی ۲۶ درصد در روستاها هستند و سایرین در شهرها به سر می‌برند.

وی با بیان اینکه چگونگیِ وضعیت روستاها برای آینده ایران خیلی اهمیت دارد، افزود: حذف روستاها یعنی حذف ایران (که البته این امر دلایل خاص خودش را دارد) به همین دلیل باید با حفظ روستاها از ایران محافظت کنیم.

صالحی تصریح‌کرد: اگر بخواهیم روستاها را حفظ و صیانت کنیم به مدلی برای توسعه روستایی نیاز داریم اوایل انقلاب به دلیل مهاجرت‌های دهه ۵۰ با استفاده از جهاد سازندگی و بحث‌هایی از این قبیل اقداماتی را انجام دادیم و تصورمان این بود که با برق رسانی، آبرسانی، جاده‌سازی و … روستاها حفظ می‌شوند اما این اتفاق نیفتاد و نشان داد که این راهبردِ صیانت از روستا زیاد چاره‌ساز نیست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه آب، برق و جاده حق روستائیان است، گفت: پس از مشاهده نتیجه اقداماتی که جهاد سازندگی و امثال آن انجام دادند دریافتیم توسعه روستایی فقط با این اقدامات اتفاق نمی‌افتد و مدل دیگری برای توسعه روستایی نیاز داریم که البته باید زمینه‌های آن محقق شود.

وی افزود: یک بخش آن گسترش اشتغال‌های زودبازده و سرمایه‌گذاری‌های کوچک در روستاهاست مساله دیگر این است که برای جوانان، نوجوانان و زنان روستا در این رویکرد نقشی قائل شویم، البته مسائل دیگری هم هست که باید به آن توجه کرد ولی به دلیل محدودیت زمانی در موقعیتی دیگر به آن می‌پردازم.

صالحی تصریح‌کرد: باید به این بپردازیم چگونه می‌توان میان مجموعه‌های مختلف همگرایی و همکاری ایجاد کرد و روستا حلقه اتصالیِ خودش را در ابعاد مختلف پیدا کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید براینکه کتاب و کتابخانه از نظر افزایش مشارکت، فرصت‌سازی، اشتغال و… تاثیرگذار هستند، گفت: می‌شود به کاری که در این روستا انجام شده پرداخت و آن را بررسی کرد تا دریابیم چگونه می‌توان از طریق کتاب و کتابخانه به افزایش آگاهی و کمک به مشارکت در اشتغال زودبازده و سرمایه‌گذاری‌های کوچک با اهتمام به ظرفیت بانوان، نوجوانان و جوانان کمک کنیم.

وی با بیان اینکه حضور بنده در این مکان به این دلیل است که اقدامات انجام شده در این روستا می‌تواند یک مدل به‌شمار رود، افزود: باید نسبت به چند هزار روستای باقی مانده تعصب داشته باشیم حتی اگر یک روستا حذف شود، بخشی از ایرانیت از بین رفته است‌.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: حذف روستاها حذف یک مکان نیست حذف یک تاریخ است با این نگاه باید به مسئله توسعه روستایی بپرداریم و همه مسئولان باید اقدامات لازم برای حفظ روستاها را انجام دهند، انشالله بتوان شیوه و طرح این کار را در اختیار همگان گذاشت.