نبود حاج قاسم سلیمانی پنج ساله شد؛ نبودنی که به معنای عدم نیست بلکه به معنای آغاز حیات معنوی سردار رشید اسلام است و چه بسا تاثیرگذارتر از آنچه در دوران حیاتش از او دیده بودیم، چون در زمانی که سردار سلیمانی فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را برعهده داشت بهدلیل مسائل امنیتی که طبیعت کار ایشان بود بسیاری از ویژگیهای او برای مردم عیان نبود، اما پس از شهادت ویژگیهای شخصیتی و تفکراتش بیشتر برای مردم گفته شد.
تاثیرات اندیشه سردار سلیمانی را امروز میتوان علاوه بر جبهه مقاومت در بین مردم کشورهای دیگر دید که برای محکومیت جنایات اسرائیل در غزه در دل آمریکا و اروپا به میدان آمدند و کودککشیها و بمباران غیرنظامیان را محکوم کردند.
رهبر معظم انقلاب در یکی از تعاریفشان درخصوص سردار سلیمانی گفتهاند: سردار حاج قاسم سلیمانی یکی از جوانان دیروز و فرماند هان ارشد نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران میباشند که به ایشان نه به چشم یک فرد، بلکه به چشم یک مکتب، یک راه و یک مدرسه درسآموزی میبایست نگاه کرد.
سردار سلیمانی که از ابتدای جنگ وارد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد پس از هشت سال دفاع مقدس بهعنوان فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله مامور مبارزه با اشرار، گروههای تروریستی و قاچاقچیان موادمخدر در شرق کشور شد و در زمستان سال ۱۳۷۶ به فرماندهی نیروی قدس سپاه منصوب شد.
اقدامات سردار سلیمانی
ازجمله اقدامات سردار سلیمانی در سالهای فعالیت در نیروی قدس میتوان به ایجاد پیوندی عمیق بین امنیت ملی و امنیت امت اسلامی، تقویت جبهه مقاومت، کسب اعتماد و همراهی ملتهای ستمدیده منطقه، ایجاد زنجیرهای مستحکم از تشکلهای مقاومت محور در کشورهای منطقه شامل عراق، سوریه، لبنان، فلسطین و یمن، ایجاد تشکلهای بسیج مردمی شامل حشدالشعبی، انصارالله، فاطمیون، زینبیون و حیدریون، همراه کردن روسیه در حفظ حاکمیت کشورهای عراق و سوریه، حفظ امنیت ایران و سایر کشورهای منطقه با نابودی داعش، کاهش نفوذ منظقهای آمریکا وشکست سیاستها وبرنامههای توسعهطلبانه آن در منطقه و توسعه توانمندیهای نظامی جبهه مقاومت اشاره کرد.
اقدامات سردار سلیمانی به حدی تاثیرگذار بود که حتی دشمنان هم از عظمت او یاد میکردند. صادق خرازی در سال ۱۳۹۴ گفته بود چندی پیش دیداری با یوسف بن علوی وزیر خاجه عمان داشتم و او تعریف کرد در یکی از جلساتی که با وزیران خارجه منطقه و وزیر خارجه مصر و اردن و جان کری وزیر امور خارجه امریکا داشتیم، همه از آمریکا انتقاد کردند که شما با دشمن ما و کسی که به طور استراتژیک ما را مهار کرده و امروز همه ما تحت نفوذ جهان ایرانی هستیم مماشات کرده و مذاکره میکنید. شما به جای اینکه تحریمها علیه ایران را بیشتر کنید با دشمن ما مماشات میکنید.
کری هم مشغول توضیح دادن بود که وزیر خارجه امارات با گستاخی از صحبتهای کری انتقاد کرده و جان کری پوشهای که در دست داشت را روی میز کوبید و گفت کل جهان عرب یک «ژنرال سلیمانی» برای مبارزه با تروریست ندارد.
یکی از نکاتی که درخصوص سردار سلیمانی وجود دارد و باید به نسلهای بعد منتقل شود ویژگیهای شخصیتی و مکتب فکری اوست.
سخنان رهبر انقلاب درباره حاج قاسم
رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز (۱۲ دی) در آستانه پنجمین سالگرد شهادت سردار سلیمانی، در دیدار خانواده سردار و جمعی از خانوادههای «شهیدان مدافع حرم و شهیدان مقاومت»، با تبیین برخی ویژگیهای شخصیتی و رفتاری حاج قاسم سلیمانی گفتند: باید با درس گرفتن از این خصوصیات در مسیر هدف اصلی مکتب سلیمانی یعنی «تحقق اسلام و قرآن» حرکت کرد.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین با تأکید بر پیروزی دیر یا زود ملت سوریه بر اشغالگران و استمرار مقاومت یمن، فلسطین و لبنان، به تجلیل از شهیدان مدافع حرم پرداختند و گفتند: سلیمانی، ایران را هم حرم میدانست و اگر آن خونهای پاک نبود، امروز از حریم و حرم و هیچیک از عتبات مقدس خبری نبود.
ایشان، ویژگیها و خصوصیات ممتاز شهید سلیمانی را در قالب «مکتب سلیمانی»، قابل بررسی دانستند و افزودند: این مکتب، همان مکتب اسلام و قرآن است که شهید سلیمانی با پایبندی به آن، تبدیل به «شاخص، مرکز و محور» شد و ما نیز اگر همان ایمان و عمل صالح را داشته باشیم، میتوانیم تبدیل به سلیمانی و مشمول لطف الهی شویم.
یکهتاز عرصه میدان
حجتالاسلام وحید احمدی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره ویژگیهای سردار حاج قاسم سلیمانی گفت: نگاه عمیق ایشان نسبت به مسائل و شناختی که از وضعیت بینالملل داشتند نشاندهنده آن بود که در عرصه میدان یکهتاز بود و دشمنان اقتدار ایشان را پذیرفته بودند و او را بهعنوان یک استراتژیست میشناختند.
نماینده مردم صحنه، کنگاور و هرسین در مجلس اظهار کرد: سردار سلیمانی در حوزه دیپلماسی نگاه بسیار عمیقی نسبت به مسائل داشت. او کسی بود که توانست روسیه را که تمایلی نداشت در عرصه سوریه حضور پیدا کند آن هم بهدلیل اتفاقاتی که در لیبی افتاده بود و سر روسها بیکلاه مانده بود را با دیپلماسی مقتدرانه و منطق بسیار قوی و شناخت نسبت به ادبیات جامعه بینالملل آماده حضور در مسائل سوریه کند.
این نماینده مجلس میگوید به نظر من خلا سردار سلیمانی وجود دارد البته ما نیروهای تربیت شدهای داریم، اما در تراز ایشان که صاحب ایده، فکر و مکتب باشد من سراغ ندارم و با وجود اینکه الان حاج قاسم نیست، اما آن ایده، فکر و مکتب فکری که ایشان داشته توانسته تا بخشی از مسائل و مشکلات را در جامعه ما حل کند.
حجتالاسلام احمدی درباره شرایط امروز سوریه در نبود سردار سلیمانی گفت: مسئله سوریه ازجمله مسائلی است که هم عوامل بیرونی و هم عوامل داخلی داشت؛ عوامل داخلی شاید بیشترین نقش را داشت، چون در ۱۳ سال گذشته جامعه آنجا را رها کردند و وضعیت بد اقتصادی بسیار اثرگذار بود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: در سال ۲۰۱۱ که اتفاقات سوریه شروع شد هر دلار بین ۴۵ تا ۵۰ لیر سوریه بود و الان یک دلار به ۱۳ الی ۱۴ هزار لیر رسیده که به لحاظ اقتصادی معنایش این است که یک نظامی حقوقش ۲۰ الی ۲۵ دلار بود همچنین خرابیهایی که تروریستها بهوجود آورده بودند در دولت برای مبارزه با آنها تدبیر نکردند تا مردم یک روندی را ببینند که در حال ترمیم است.
نماینده مردم صحنه، کنگاور و هرسین در مجلس تصریح کرد: وقتی در این سالها خرابیها هر روز جلوی چشم مردم است مردم جامعه یواش یواش نسبت به مسائل رویگردان میشوند به اضافه اینکه غفلتهایی هم داشتند که از ناحیه دولتمردان صورت گرفته و وعدههای شیرین آنچنانی، اما بیمحتوا کار دستشان داد.
حجتالاسلام احمدی گفت: عظمت سردار سلیمانی را دشمن نمیتوانست نادیده بگیرد و معتقدم بسیاری از ابعاد شخصیت ایشان هنوز معرفی نشده است مثل حوزه دیپلماسی که حوادث مختلفی در این عرصه وجود دارد و اینکه نقش ایشان چه بود هنوز برای جامعه باز نشده و بیشتر بهعنوان شخصی که در میدان حرکت میکرد شناخته میشود، اما عمق دید حاج قاسم و عظمت نگاه نافذش نسبت به مسائلی که کمتر در تحلیلهایش میتوانست اشتباه دربیاید را هر کسی نمیتواند داشته باشد.
این نماینده مجلس میگوید باید ابعاد شخصیتی سردار سلیمانی مورد بحث و بررسی قرار بگیرد و بهطور مصداقی در جامعه طرح شود.
اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر سردار سلیمانی یکی از اندوهناکترین نمازهایی است که رهبر معظم انقلاب برای یارانشان اقامه کردند. با اینکه رهبر انقلاب هنگام نماز در سوگ از دست دادن حاج قاسم میگریستند، اما دشمنان میدانستند که این اشکها از سر ضعف نیست بلکه نشات گرفته از سلوک مردان خدا در هنگام سختیهاست.
نامه پدر به دختر
این مطلب را که در سوگ پنجمین سالگرد شهادت سردار سلیمانی نوشته شده با بخشهایی از نامه ایشان به دخترشان (فاطمه) به پایان میرسانیم:
من خدا را انتخاب کردهام و راه او را. اولین بار است که به این جمله اعتراف میکنم؛ هرگز نمیخواستم نظامی شوم، هرگز از مدرج شدن خوشم نمیآمد. من کلمهی زیبای قاسم را که از دهان پاک آن بسیجی پاسدار شهید برمیخاست بر هیچ منصبی ترجیح نمیدهم. دوست داشتم و دارم قاسم بدون پسوند یا پیشوندی باشم؛ لذا وصیت کردم روی قبرم فقط بنویسید سرباز قاسم، آن هم نه قاسم سلیمانی که گنده گویی است و بار خورجین را سنگین میکند.
عزیزم از خدا خواستم همهی شریانهای وجودم را و همهی مویرگهایم را مملو از عشق به خودش کند. وجودم را لبریز از عشق خودش کند. این راه را انتخاب نکردم که آدم بکشم، تو میدانی من قادر به دیدن بریدن سر مرغی هم نیستم. من اگر سلاح به دست گرفتهام برای ایستادن در مقابل آدمکشان است نه برای آدم کشتن. خود را سرباز در خانه هر مسلمانی میبینم که در معرض خطر است و دوست دارم خداوند این قدرت را به من بدهد که بتوانم از تمام مظلومان عالم دفاع کنم. نه برای اسلام عزیز جان بدهم که جانم قابل آن را ندارد، نه برای شیعهی مظلوم که ناقابلتر از آنم، نه نه… بلکه برای آن طفل وحشتزده بیپناهی که هیچ ملجأیی برایش نیست، برای آن زن بچهبهسینه چسبانده هراسان و برای آن آواره در حال فرار و تعقیب، که خطّی خون پشت سر خود بر جای گذاشته است میجنگم.
عزیزم من متعلّق به آن سپاهی هستم که نمیخوابد و نباید بخوابد. تا دیگران در آرامش بخوابند. بگذار آرامش من فدای آرامش آنان بشود و بخوابند.
دختر عزیزم شما در خانه من در امان و با عزت و افتخار زندگی میکنید. چه کنم برای آن دختر بی پناهی که هیچ فریادرسی ندارد و آن طفل گریان که هیچ چیز… که هیچ چیز ندارد و همه چیز خود را از دست داده است. پس شما مرا نذر خود کنید و به او واگذار نمایید. بگذارید بروم، بروم و بروم. چگونه میتوانم بمانم در حالی که همه قافله من رفته است و من جا ماندهام.
دخترم خیلی خستهام. سی سال است که نخوابیدهام، اما دیگر نمیخواهم بخوابم. من در چشمان خود نمک میریزم که پلکهایم جرأت بر هم آمدن نداشته باشد تا نکند در غفلت من آن طفل بیپناه را سر ببرند. وقتی فکر میکنم آن دختر هراسان تویی، نرجس است، زینب است و آن نوجوان و جوان در مسلخ خوابانده که در حال سربریدهشدن است حسینم و رضایم است از من چه توقعی دارید؟ نظارهگر باشم، بیخیال باشم، تاجر باشم؟ نه من نمیتوانم اینگونه زندگی بکنم.
- نویسنده : محمد امیرحسینی
- منبع خبر : باشگاه خبرنگاران