نمایندگان در نشست علنی صبح امروز(چهارشنبه، ۱۹ دی ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات و وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور با ماده ۵۲ این طرح با موضوع نحوه نظارت بر شهرداران از طریق تذکر، سوال و استیضاح موافقت کردند.
نمایندگان ماده ۵۲ این طرح را که ماده ۸۳ قانون را اصلاح می کند با ۲۰۵ رأی موافق، ۳ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۷ نماینده حاضر در جلسه اصلاح کردند.
در ماده ۵۲ طرح مذکور آمده؛ فرایند تذکر، سؤال و استیضاح شهردار به شرح زیر است:
الف- هر یک از اعضای شوراهای شهر حق دارند در خصوص عملکرد شهردار یا شهرداری به شهردار تذکر دهند. هیأت رئیسه شورا موظف است خلاصه تذکر را در جلسه علنی شورا قرائت نموده و متن کامل و مکتوب آن را برای شهردار ارسال نماید.
ب- هر یک از اعضای شورای شهر میتوانند راجع به مسائل شهر و شهرداری از شهردار سؤال کنند. سؤال باید کتبی و صریح بوده و در برگه مخصوص که هیأترئیسه تهیه مینماید، درج و تسلیم هیأترئیسه شود. هیأترئیسه بلافاصله سؤال را به کمیسیون تخصصی ذیربط ارسال مینماید و کمیسیون ظرف مدت حداکثر ۱۵ روز پس از وصول سؤال جلسهای با حضور شهردار یا معاونین وی تشکیل و با استماع اظهارات سؤالکننده و توضیحات و پاسخ شهردار یا معاونین وی به موضوع رسیدگی و در صورتیکه فرد یا افراد سؤالکننده قانع نشده باشند، نظر خویش را جهت رسیدگی به سؤال در جلسه علنی به هیأت رئیسه ارسال میکند. رئیس شورا موظف است در اولین جلسه رسمی علنی، رسیدگی به سؤال را با دعوت از شهردار بررسی کند، مگر اینکه رسیدگی در اولین جلسه رسمی علنی به دلایل موجهی که به تأیید شورا میرسد ممکن نباشد. شهردار در جلسه مذکور حضور یافته و به سؤال شخصاً پاسخ میدهد و اگر سؤالکننده یا سؤالکنندگان از پاسخ قانع نشوند، موضوع به رأی گذاشته میشود و در صورتی که اکثریت حاضرین از پاسخ شهردار قانع نشوند، به منزله وارد بودن سؤال و ابلاغ کارت زرد میباشد.
ج- درخواست استیضاح شهردار باید با ذکر دلایل و بهصورت صریح طرح و به امضاء حداقل یک سوم از اعضای شورای شهر برسد. در این صورت درخواست استیضاح شهردار توسط هیأترئیسه شورا در اولین جلسه علنی شورا اعلام وصول شده و در صورت باقی ماندن حد حساب تعداد امضا بعد از ۱۰ روز کاری، شهردار موظف است برای بررسی آن در اولین جلسه رسمی علنی ممکن که توسط هیأت رئیسه تعیین میگردد، حاضر شود. رسیدگی به استیضاح با توضیحات فرد یا افراد متقاضی استیضاح به مدت حداکثر ۲۰ دقیقه شروع و سپس دو نفر موافق و دو نفر مخالف میتوانند جمعاً به مدت ۴۰ دقیقه(دو بازه زمانی ۲۰ دقیقه ای)، دلایل موافقت یا مخالفت خویش را بیان میکنند، سپس شهردار به مدت یک ساعت از خویش دفاع میکند و در نهایت موضوع استیضاح به رأی گذاشته میشود. در صورتی که دو سوم اعضا به استیضاح شهردار رأی موافق دهند، شهردار از کار برکنار شده و شورا در همان جلسه پس از استیضاح باید یکی از معاونین یا ذیحساب شهرداری و در صورت عدم وجود، مسئول مالی شهرداری را به عنوان سرپرست تا انتخاب شهردار بعدی برای حداکثر سه ماه تعیین نماید.
به گزارش خانه ملت، رحمت الله نوروزی در جریان رسیدگی به این طرح در تذکر آیین نامه ای گفت: قوانین باید باثبات باشد از این رو همکارانی که تجربه حضور در شوراهای شهر و روستا را داشته و یا شهردار بوده اند باید به این موضوعات که از تأکیدات رهبری است، توجه کنند.
نماینده مردم علی آباد کتول در ادامه با اشاره به بلاتکلیفی ۳ هزار کامیون در مرز بازرگان، عنوان کرد: من به عنوان عضو کمیسیون اجتماعی و عضو فراکسیون کارگری به حمایت از همه مردم ایران از وزارت امور خارجه، وزارت نفت و وزارت راه می خواهم در این خصوص تدبیر اساسی کنند.
محمدرضا احمدی سنگر نیز در جریان بررسی این دستور در تذکر آیین نامه ای با استناد به مواد ۵۳، ۵۴ و ۵۵ این قانون گفت: با توجه به اهمیت جایگاه شهرداران لازم است منزلت این افراد دیده شده و به آنها فرصت و اختیار داده شود ضمن اینکه باید نظارت بر حسن اجرای قوانین افزایش یابد. نمی توان اختیارات شهرداران را محدود کرد اما انتظار رقم خوردن اتفاقات خوب را داشت از این رو لازم است برای توسعه، عمران و آبادانی شهرهای کشور کمک کنیم.
نماینده مردم رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی همچنین خطاب به سازمان های بین المللی و مدعی حقوق بشر، گفت: آیا می خواهید همچنان ادامه جنایات سگ هار اسرائیل را در سوریه ببینید و سکوت کنید و صرفا نظاره گر اشغال این کشور هستید؟ اگر اتحاد مسلمانان افزایش نیابد دیر یا زود این سگ هار دامن سایر کشورهای اسلامی را نیز خواهد گرفت./