ایران بر پایبندی خود به ان پی تی ثابت قدم است
ایران بر پایبندی خود به ان پی تی ثابت قدم است
نماینده ایران در سازمان ملل متحد، در نشست شورای امنیت درباره برجام گفت: ایران بر پایبندی خود به ان پی تی و حق مسلم خود برای انرژی صلح آمیز هسته‌ای ثابت قدم است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مفید به نقل از سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد, «امیر سعید ایروانی» , نماینده ایران در سازمان ملل متحد، در نشست شورای امنیت درباره برجام گفت: ایران بر پایبندی خود به ان پی تی و حق مسلم خود برای انرژی صلح آمیز هسته‌ای ثابت قدم است.

امیر سعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد: بسم الله الرحمن الرحیم. از خانم «دی کارلو» , معاون دبیر کل بابت توضیح هایش تشکر می‌کنم. از آنجایی که این گزارش نهایی مالت به عنوان همیار قطعنامه ۲۲۳۱ است، مایلم از سفیر «فریزر» و تیم او به خاطر تلاش‌های متعهدا

نه آنها در دو سال گذشته تشکر صمیمانه داشته باشم. ایران گزارش دبیرکل (S/۲۰۲۴/۸۹۶) را مورد توجه قرار می‌دهد. در این گزارش، دبیرکل سازمان ملل متحد از همه شرکت‌کنندگان در برجام و همچنین آمریکا خواست تا در تعهد خود به راه‌حل دیپلماتیک با هدف بازگرداندن اهداف اولیه توافق، ثابت قدم بمانند. او همچنین از همه طرف‌ها خواست چندجانبه‌گرایی و دیپلماسی را در اولویت قرار دهند، همان اصولی که امکان تصویب توافقنامه در سال ۲۰۱۵ را فراهم کرد. ایران بر تعهد ثابت خود به این فراخوان و پیگیری این اصول مشترک تاکید می‌کند.

وی در ادامه افزود: ما با دقت به بیانیه ارائه شده توسط نماینده اتحادیه اروپا گوش دادیم. با این حال، با وجود نقش اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده برجام، که باید بی طرف باشد، متاسفانه بیانیه سیاسی، جانبدارانه و یک طرفه ارائه کرد. اتهام‌های بی‌اساسی که امروز آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان علیه ایران مطرح می‌کنند، نمی‌تواند واقعیت‌های میدانی را تحریف کند و در چارچوب پنهان‌کردن یا توجیه شکست‌های خود در اجرای تعهدات بر اساس برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ باشد.

ایروانی تصریح کرد: علت اصلی وضعیت کنونی، غیرقابل انکار است: آمریکا به طور یکجانبه از توافق خارج شد؛ تعهد‌های خود را رها کرد و تمامی تحریم‌های لغو شده را بازگرداند. در حالی که سه کشور اروپایی به تعهد‌های خود در این توافق عمل نکردند.

بار‌ها و بارها، ایران در پاسخ به خروج یکجانبه آمریکا و عدم پایبندی سه کشور اروپایی به تعهدات خود تصریح کرده است که اقدام‌های اصلاحی آن کاملاً مطابق با حقوقش بر اساس بند‌های ۲۶ و ۳۶ برجام بوده است تا تعادل تعهد‌ها را بازگرداند.

ایروانی گفت: بنابراین، ادعا‌های مربوط به عدم پایبندی ایران نه تنها از نظر واقعی نادرست است، بلکه بر تفسیر‌های خودسرانه و گمراه کننده از برجام نیز تکیه دارد. هدف این ادعا‌ها منحرف کردن توجه از نقض‌های مداوم اقدام‌های سه کشور اروپایی مانند خودداری آنها از اجرای تعهد‌های خود در روز انتقال، برقراری دوباره تحریم‌های لغو شده و به اجرا گذاشتن اقدام‌های محدودکننده جدید غیرقانونی، همگی در نقض آشکار برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ بود.

وی افزود: همکاران گرامی! برنامه هسته‌ای ایران، منحصراً صلح آمیز، تحت سخت‌ترین رژیم نظارتی در تاریخ آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده و هست. ادعا‌ها مبنی بر اینکه ایران درصدد و پیگیر سلاح هسته‌ای است، بی اساس و تحریک آمیز است. ایران بر پایبندی خود به ان پی تی و حق مسلم خود برای انرژی صلح آمیز هسته‌ای ثابت قدم است و هرگز حقوق مشروع خود بر اساس این معاهده را به خطر نخواهد انداخت. با وجود اتهام‌های بی پایه و پیگیری یک قطعنامه با انگیزه سیاسی توسط سه کشور اروپایی و آمریکا، ایران متعهد به ادامه همکاری با آژانس بر اساس تعهد‌های خود است. قطعنامه علیه ایران در جلسه اخیر شورای حکام با وجود سفر سازنده و موفق مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران در ماه نوامبر، نشان می‌دهد که سه کشور اروپایی و آمریکا دستور کار سیاسی را برای تضعیف دیپلماسی، اعتماد و اصول اصلی دارند. حال آنکه در این زمینه تعامل سازنده لازم است.

ایروانی تاکید کرد: ایران قاطعانه هرگونه تهدید به استناد به اصطلاح «بازگشت سریع تحریم ها» توسط سه کشور اروپایی را رد می‌کند؛ اقدامی که هم غیرقانونی و هم غیرمولد خواهد بود. بگذارید یک بار برای همیشه روشن کنیم: بازگشت تحریم‌ها ابزاری در دست شما نیست که برای تهدید ایران مورد سوء استفاده قرار گیرد. ایران به صراحت اعلام کرده است که چنین اقدام تحریک آمیزی با پاسخی قاطع و متناسب متقابلاً پاسخ داده خواهد شد. این موضع به صراحت توسط رئیس جمهور وقت ایران در نامه‌ای به رهبران سه کشور اروپایی در تاریخ ۸ مه ۲۰۱۹ ابلاغ شد. بازگشت سریع به مفاد قطعنامه‌های فسخ شده یک بحران بزرگ به وجود می‌آورد که به سود منافع کشور و هر طرف نیست. ایران همواره با حسن نیت عمل کرده است تا محیط احیای برجام را حتی پس از خروج ایالات متحده و اصرار سه کشور اروپایی به نقض تعهد‌های خود حفظ کند. ایران با حسن نیت در گفت‌و‌گو‌های وین شرکت کرد و نهایت انعطاف را برای دستیابی به توافقی متوازن و سودمند از خود نشان داد. متاسفانه، خواسته‌های غیرواقعی سه کشور اروپایی و آمریکا، فقدان اراده سیاسی، ملاحظات سیاسی داخلی و تلاش برای گره زدن گفت‌و‌گو‌ها به موضوع‌های غیرمرتبط، در نهایت تلاش‌ها برای احیای توافق را با شکست کشاند. مقصر دانستن ایران بابت دست نیافتن به نتیجه در مذاکرات، هم ناعادلانه و هم از نظر واقعی نادرست است.

ایروانی تصریح کرد: ایران همچنین تلاش‌ها برای مرتبط کردن تعهد‌های برجامی ایران به مسائل منطقه‌ای یا ژئوپلیتیکی نامرتبط را رد می‌کند. ادعا‌های مربوط به انتقال تسلیحات ادعایی ایران به روسیه برای استفاده در مناقشه اوکراین کاملاً بی اساس و با انگیزه سیاسی است. همچنین اتهام‌ها علیه برنامه موشکی ایران که خارج از محدوده قطعنامه ۲۲۳۱ بی ربط و بی اساس است.به جای انحراف توجه به تهدید‌های ساختگی، آمریکا، فرانسه و انگلیس به عنوان اعضای دائمی شورای امنیت باید به این شورا اجازه دهند تا به مسئولیت خود عمل کند و با منابع واقعی ناامنی و بی ثباتی در منطقه ما مقابله کند. زرادخانه تسلیحات هسته‌ای غیرقانونی رژیم اسرائیل، چندین دهه تجاوز و اشغال آن و کارزار مداوم جنایت‌های جنگی نظام‌مند، جنایت علیه بشریت و اقدام به نسل کشی علیه مردم فلسطین در غزه از جمله این موارد است. افزون بر این، تجاوزگری بی امان و جنایت وحشیانه اسرائیل علیه سوریه و لبنان بر نقش آن به عنوان محرک اصلی خشونت و بی ثباتی در منطقه تاکید می‌کند. به همان اندازه بی‌ثبات‌کننده همدستی آمریکا در این باره است که حمایت‌های نظامی، مالی و سیاسی تزلزل‌ناپذیر آن موجب جنایت‌های اسرائیل در منطقه شد. این ریاکاری آشکار نه تنها اسرائیل را در انجام جنایت‌ها جسورتر می‌کند، بلکه صلح منطقه‌ای، قوانین بین‌المللی و اصولی را که این شورا موظف به رعایت آن است، به شدت تضعیف می‌کند.

وی افزود: همکاران گرامی! ایران همچنان بر تعهد خود به دیپلماسی و گفت‌و‌گو به عنوان تنها مسیر قابل دوام رو به جلو ثابت قدم است. با روحیه تعامل سازنده، هیئت ایران در نیویورک، در حاشیه هفتاد و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، متحد و بار دیگر در ۲۸ و ۲۹ نوامبر در ژنو، دور‌های اساسی گفت‌و‌گو با هیئت‌های سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا را برگزار کرد. این گفت‌و‌گو‌ها با هدف رایزنی درباره وضعیت موجود و بررسی چشم انداز‌های از سرگیری گفت‌و‌گو‌های هسته‌ای انجام شد. ایران جدیت و صمیمیت خود را در این گفت‌و‌گو‌ها نشان داده و از همتایان خود نیز انتظار دارد همین کار را انجام دهند. در ژنو توافق شد که در هفته‌های آینده به تعامل برای فراهم کردن محیط مساعد برای گفت‌و‌گو‌های معنادار ادامه دهند.  اعضای محترم شورا! دیپلماسی معنادار مستلزم احترام متقابل، رفتار متقابل و تعهد تزلزل ناپذیر به قوانین بین المللی است. سه کشور اروپایی و آمریکا باید رویکرد‌های تقابلی را کنار بگذارند و تعهد واقعی خود را به دیپلماسی و در مسیر پیش رو در تعامل مسئولانه و سازنده است نه تهدید، اجبار و فشار نشان دهند. تجربه گذشته نشان داده است که تهدید‌ها و فشار‌ها علیه ایران بی‌اثر است و تنها اعتماد را تضعیف می‌کند و تلاش‌های آینده را پیچیده می‌کند. ما قاطعانه معتقدیم که برجام یک چارچوب قوی و مؤثر برای حل و فصل بحران‌های غیرضروری و ساختگی در زمینه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران باقی می‌ماند. ایران آماده تعامل معنادار است، مشروط بر اینکه دیگران اراده سیاسی واقعی نشان دهند و به قوانین بین المللی پایبند باشند.